Kevään sieniä


Parhaillaan eletään myös sienisesonkia, vaikka sienisesonkina onkin totuttu pitämään lähinnä syksyä. Tuttavani Jaanan pihallekin oli ilmaantunut sieniä ja hänet se inspiroi Twitterissä kysymään onko tullut syksy.

No, syksy nyt ei ole, mutta luonnossa on jo paljon sieniä. Syötäviä, ei syötäviä ja syötäväksi tehtävissä olevia.


Jälkimmäisessä kategoriassa lienevät ne tunnetuimman kevään sienet: korvasienet. Parin ryöppäyskierroksen jälkeen suorastaan herkulliset tippaleipää (tai aivoja) muistuttavat ruskeat möllit kelpaavat erinomaisesti muhennokseen, keittoon ja miksei vaikka piirakkaan.

Toinen keväinen sienitapaus on lehtokorvasieni, joka erehdyttävästi muistuttaa tavan korvasientä ja on siksi käsiteltävä kuten korvasieni eli ryöpättävä. Lehtokorvasieni ei ole kaverinsa tapaan myrkkyä, mutta varmuudessa vara parempi.

Kuva: FreeWine

Kolmas syötävä kevätsieni on huhtasieni, joka muistuttaa ehkä enemmän hunajakennoja. Huhtasienikin sisältää hieman toksiineja, joten raakana sitä ei kannata syödä. Parhaimpia sienet lienevät voissa paistettuina, suolan ja pippurin kanssa. Kokeilkaapa leivitettyinä! Erityisen haluttu on kartiohuhtasieni.

Kuva: polandeze

Neljäs miellyttävän makuinen sieni on alkukesän helttasieni kevätkaunolakki. Se on helppo erottaa, mutta tarkkana kannattaa olla, sillä tälläkin tapauksella on matkijoita - vaarallisiakin. Kevätkaunolakki on kuulemma yksi parhaista ruokasienistämme, vaikka en tiedä sitä vielä koskaan syöneeni.

Muitakin keväisiä ruokasieniä on, kannattaa tutustua aiheeseen kirjallisuuden parissa. Kevätsienten kanssa, aivan kuten kesä- ja syyssientenkin kanssa, tulee käyttää tarkkaa harkintaa ja syödä vain syömäkelpoisiksi tietämiään ja tunnistamiaan sieniä. Tarkista siis vaikka useamman sienioppaan kanssa, onko käsissäsi syötäväksi kelpaava itiöemä.

Jaanan sienestä en sitten kyllä tiedä, että mikä se on. Tiedättekö te?

AddThis Social Bookmark Button

0 kommenttia:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Copyright © 2009 - Jokapäiväistä leipää - pyörii ylpeästi Bloggerilla
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template - Takala.info